Bibliografía de Radiaciones Ionizantes

CLAVE AUTORES AÑO TITULO PUBLICACIÓN
Irrad-I-01 WHO 1999 HIGH-DOSE IRRADIATION: WHOLESOMENESS OF FOOD IRRADIATED WITH DOSES ABOVE 10 kGy WHO Technical Report Series 890
Irrad-I-02 S.J. Millar B.W. Moss M.H. Stevenson 2000 The effect of ionising radiation on the colour of beef, pork and lamb Meat Sci. 55: 349-360
Irrad-I-03 S.J. Millar, B.W. Moss, M.H. Stevenson 2000 The effect of ionising radiation on the colour of leg and breast of poultry meat Meat Sci. 55: 361-370
Irrad-I-04 D.U. Ahn, C. Jo, D.G. Olson 2000 Analysis of volatile components and the sensory characteristics of irradiated raw pork Meat Sci. 54: 209-215
Irrad-I-05 J. Farkas 1998 Irradiation as a method for decontaminating food. A review Int. J. Food Microbiol. 44: 189-204
Irrad-I-06 M. Giroux & M. Lacroix 1998 Nutritional adequacy of irradiated meat: a review Food Res. Int. 31: 257.264
Irrad-I-07   2002 Information on analytical methods for the detection of irradiated foods standardised by the European Committee for Standardisation (CEN) Varias técnicas Comisión Europea: Food Safety
Irrad-I-08   2002 Foodstuffs - DNA Comet Assay for the detection of irradiated foodstuffs - Screening method EN 13784 - English version Comisión Europea: Food Safety
Irrad-I-09   2002 Foodstuffs - Detection of irradiated food using Direct Epifluorescent Filter Technique/Aerobic Plate Count (DEFT/APC) - Screening method EN 13783 - English version Comisión Europea: Food Safety
Irrad-I-10   2002 Lista de instalaciones autorizadas para el tratamiento de alimentos e ingredientes alimentarios con radiaciones ionizantes en los Estados miembros (de acuerdo con el apartado 4 del artículo 7 de la Directiva 1999/2/CE del Parlamento Europeo y del Consejo relativa a la aproximación de las legislaciones de los Estados miembros sobre alimentos e ingredientes alimentarios tratados con radiaciones ionizantes)

Nueva lista

DOCE 12.2.2002 2002/c 38/05

DOCE C145/5

18.06.2002

Irrad-I-11   1999

2001

2002

DIRECTIVA 1999/3/CE DEL PARLAMENTO EUROPEO Y DEL CONSEJO de 22 de febrero de 1999 relativa al establecimiento de una lista comunitaria de alimentos e ingredientes alimentarios tratados con radiaciones ionizantes

COMUNICACIÓN DE LA COMISIÓN RELATIVA A LOS ALIMENTOS E INGREDIENTES ALIMENTARIOS AUTORIZADOS PARA EL TRATAMIENTO CON RADIACIÓN IONIZANTE EN LA COMUNIDAD

Lista de los alimentos o ingredientes alimentarios que los Estados miembros autorizan a tratar con radiación ionizante (conforme al apartado 6 del artículo 4 de la Directiva 1999/2/CE del Parlamento Europeo y del Consejo relativa a la aproximación de las legislaciones de los Estados miembros sobre alimentos e ingredientes alimentarios tratados con radiaciones ionizantes) (Este texto deroga y reemplaza el texto publicado en el Diario Oficial de las Comunidades Europeas C 43 de 16 de febrero de 2002, p. 18)

DOCE L66/24 de 13.3.1999

DOCE C241/6 de 29.8.2001

C43/18 de 16.2.2002 y C174/03 de 20.7.2002

Irrad-12 C. Krach, G. Sontag, S. Solar 1999 A simple chemical method for identification of irradiated industrial processed food Food Research International 32, 43-47
Irrad-13 FAO 1999 IRRADIACIÓN A ALTAS DOSIS: SALUBRIDAD DE LOS ALIMENTOS IRRADIADOS CON DOSIS SUPERIORES A 10 kGy  
Irrad-14 FAO/OIEA/OMS 1998 IRRADIACIÓN A ALTAS DOSIS  
Irrad-15 Richard A. Greenberg 1996 IRRADIATED FOODS 4th Edition Am. Council of Science and Health
Irrad-16 R. A. Molins, Y. Motarjemi and F. K. Käferstein 2001 Irradiation: a critical control point in ensuring the microbiological safety of raw foods Food Control, 12: 347-356
Irrad-17 Y. H. Kim, K. C. Nam and D. U. Ahn 2002 Volatile profiles, lipid oxidation and sensory characteristics of irradiated meat from different animal species Meat Sci. 61: 257-265
Irrad-18 Parlamento y Consejo Europeo 1999 DIRECTIVA 1999/2/CE DEL PARLAMENTO EUROPEO Y DEL CONSEJO de 22 de febrero de 1999 relativa a la aproximación de las legislaciones de los Estados miembros sobre alimentos e ingredientes alimentarios tratados con radiaciones ionizantes DOCE L66/16 de 13.3.1999
Irrad-19 Morton Satin 2002 Use of irradiation for microbial decontamination of meat: situation and perspectives Meat Sci. 62: 277-283
Irrad-20   2002 Lista de los alimentos o ingredientes alimentarios que los Estados miembros autorizan a tratar con radiación ionizante DOCE C56/5 11.3.2003
Irrad-21 P.Siddhuraju, H.P.S.Makkar, K.Becker 2002 The effect of ionising radiation on antinutritional factors and the nutritional value of plant materials with reference to human and animal food Food Chem. 78: 187-205
Irrad-22 European Community request on Agenda item 6 of the 24th session of CCMAS   Métodos de análisis para la detección de alimentos irradiados
ESR spectroscopy
photostimulated luminsecence
(DEFT/APC)
DNA Comet Assay
Thermoluminescence
 
Irrad-23 Comisión Europea 2002 INFORME DE LA COMISIÓN sobre el tratamiento con radiación ionizante de productos alimenticios durante el período septiembre de 2000 a diciembre de 2001  
Irrad-24 Gerald Moy 2003 Safety of irradiated food FIRST WORLD CONGRESS ON FOOD IRRADIATION: Meeting the Challenges of Food Safety and Trade
Irrad-25 Scientific Committee on Food 2003 Revision of the opinion of the Scientific Committee on Food on the irradiation of food http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/out193_en.pdf
Irrad-26   2003 Lista de instalaciones autorizadas para el tratamiento de alimentos e ingredientes alimentarios con radiaciones ionizantes en los Estados miembros DOCE C166 (pp. 2-4) de 17.07.2003
27   2004 Resolución del Parlamento Europeo sobre la Comunicación de la Comisión relativa a los alimentos e ingredientes alimentarios autorizados para el tratamiento con radiación ionizante en la Comunidad DOCE C 31 E/134, 5.2.2004
28 Lacroix, M.L., Smoragiewicz, W., Jobin, M.; Latreille, B.; Krzystyniak, K. 2002 The effect of irradiation of fresh pork loins on the protein quality and microbiological changes in aerobically - or vacuum-packed Radiation Physics and Chemistry 63: 317-322
29 Lacroix, M.L., Smoragiewicz, W., Jobin, M.; Latreille, B.; Krzystyniak, K. 2000 Protein quality and microbiological changes in aerobically- or vacuum-packaged, irradiated fres pork loins Meat Science 56: 31-39